Mijn band met … Kerk in Nood

Op de 3e woensdag van november wordt er traditiegetrouw aandacht besteed aan vervolgde christenen wereldwijd. Deze ‘Red Wednesday’ (de dag waarop kerken wereldwijd rood verlicht worden om hieraan aandacht te besteden) is een initiatief van Kerk in Nood.
Beate Gloudemans is werkzaam voor Kerk in Nood en deelt met ons over haar leven, christen zijn én uiteraard Red Wednesday.

“Sinds acht jaar heb ik er naast Gloudemans -dankzij mijn Argentijnse echtgenoot- een prachtige maar vrij onuitspreekbare achternaam bijgekregen: Sequeiros. Samen zijn we gezegend met 3 kinderen. Onze oudste kreeg van Onze Lieve Heer tot onze verrassing een extra liefdes-chromosoompje mee. Zijn Down maakt hem en ons echter allesbehalve Down, vooral erg Up en dankbaar voor de kleine dingen.”

Beate vertelt dat alhoewel ze grootgebracht is in een traditioneel Brabants katholiek gezin, ze het als tiener en jongere lastig vond om het geloof zichzelf eigen te maken. Misschien herken je dit gevoel ook wel bij jezelf?
Beate deelt hoe ze zich in de Kerk altijd veilig en thuis voelde, maar wel alleen. Ze vroeg zich af “Waar zijn andere leeftijdsgenoten? Is het geloof soms dood en achterhaald?” Op het juiste moment wisten haar grootouders haar in 2001 een reis naar de Wereldjongerendagen in Toronto cadeau te doen. Die reis, de ontmoeting met zoveel jongeren, de ontmoeting met Christus en zijn boodschap vol liefde en leven, veranderde alles voor haar!

Beate vertelt dat zelfs in de keuze voor de plek waar ze ging werken, het geloof in Christus haar begeleidde. Zo mocht ze in 2011 een reis naar de Wereldjongerendagen in Madrid organiseren; was ze werkzaam bij Stichting Bisschoppelijke Vastenactie, en sinds enkele jaren zet ze zich in voor Kerk in Nood.

Kerk ik Nood is de aanleiding van het gesprek met Beate, maar voor het geval je er niet mee bekend bent even wat achtergrond: Kerk in Nood is een Pauselijke stichting die al sinds 1947 opkomt voor christenen die wereldwijd lijden onder armoede, geweld, vervolging of in pastorale nood zitten. De hulp die Kerk in Nood aanbiedt is een direct antwoord op de hulpvraag van priesters, zusters, leken ter plekke.
Samen met haar weldoeners geeft Kerk in Nood deze kwetsbaren weer een stem.

Christenen in nood een stem geven is precies waar het op Red Wednesday ook om draait.

Beate reageert vol enthousiasme; “Misschien zag je vorig jaar in november plots dat je eigen Kerk rood verlicht was? Dat kan! Want vele kerken in Limburg deden toen al mee met RedWednesday. Dit is een jaarlijkse gebeurtenis die we als Kerk in Nood organiseren. Kathedralen, kerken, kloosters, monumenten en openbare gebouwen worden bloedrood verlicht. Dit om landelijk aandacht te vragen voor de vervolging van christenen en de schending van religieuze vrijheid wereldwijd! En dit is nodig! De vrijheid van godsdienst staat onder druk. Dag in dag uit bereiken ons verhalen van mensen – vooral van christenen – die vervolgd worden of in pastorale nood zijn. Vooral waar zij een minderheid vormen, hebben zij te maken met discriminatie en geweld.”

Beate vervolgt “Hun lijden raakt me! In het bijzonder voel ik me verbonden met hen, omdat we het geloof delen.”

“Jij en ik kunnen hier in Nederland gewoon een H. Mis bijwonen, zonder direct bang te hoeven zijn
dat er in de kerkbank naast je een bom ontploft, zoals bijvoorbeeld christenen in Indonesië.”

“Jij en ik hoeven geen extra belasting te betalen om als christen te leven,
zoals wél het geval is in bijvoorbeeld Irak.”

“Jij en ik worden niet in ons huis bedreigd met de dood wanneer je je niet bekeerd,
zoals in het noorden van Nigeria.”

“Dit grote leed en onrecht vindt nog niet direct naast de deur plaats. Maar laten we het alsjeblieft bespreekbaar maken. Laten we hen die lijden onder onrecht en vervolging een stem geven.”

Samen met Beate roepen we je op -heel speciaal ook op 20 november” voor al deze Christenen te bidden. Dat kan gewoon thuis of in een van de vele kerken die er op die dag op speciale wijze aandacht aan biedt.


Ook kun je bijv. rode kleding dragen wat de mogelijkheid geeft om op laagdrempelige wijze met anderen het gesprek over Red Wednesday aan te gaan.

Gerelateerde berichten

Mijn band met Maria …

In gesprek met Annelize Martens (66 jaar) uit Banholt Annelize is vrijwilligster bij verschillende organisaties en o.a. bestuursvoorzitter ZijActief Kring

Lees verder